اثر هشت هفته تمرینات منتخب و متغیرهای میانجی کربوهیدرات، آهن و ویتامین D بر شاخص‌‌های آنتروپومتری در ورزشکاران تیم ملی قایقرانی روئینگ

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد، فیزیولوژی ورزشی، گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

2 استادیار، گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشکده تعلیم و تربیت، واحد اراک، دانشگاه آزاد اسلامی، اراک، ایران

10.22091/arsnes.2023.10112.1002

چکیده

هدف: اجزای یک رژیم غذایی می‌‌تواند در کنار تمرینات ورزشی مناسب اثر بسزایی بر بهبود ترکیب بدن و افزایش عملکرد قایقرانان و درنتیجه بهبود رکوردهای ورزشی ثبت شده در مسابقات داشته باشد. هدف مطالعه حاضر بررسی اثر 8 هفته تمرینات منتخب و متغیرهای میانجی کربوهیدرات، آهن و ویتامین D بر شاخص‌‌های آنتروپومتری در ورزشکاران تیم ملی قایقرانی روئینگ در سال 1401 می‌‌باشد.
روش‌‌: در این تحقیق کارآزمایی بالینی تصادفی، 44 مرد قایقران روئینگ که در اردوی تیم ملی سال 1401 شرکت کرده بودند، به‌طور تصادفی در 4 گروه 11 نفره تمرین، تمرین و متغیرهای میانجی، متغیرهای میانجی و کنترل قرار گرفتند. برنامه تمرینات منتخب شامل تمرینات تناوبی با شدت بالا (HIIT) به مدت 8 هفته پارو زدن بر روی ارگومتر (به مدت 1 دقیقه با 100% vVO2max) بود. مقادیر دریافت متغیرهای میانجی کربوهیدرات، آهن و ویتامین D رژیم غذایی ورزشکاران، از طریق آنالیز منوی غذایی یک هفته اردوی تیم ملی، پرسشنامه یادآمد خوراک 24 ساعته و بسامد خوراک (FFQ) محقق‌ساخته و طراحی شده برای ورزشکاران قایقرانی روئینگ به کمک نرم‌افزار NUTRITION IV اندازه‌‌گیری شد. شاخص‌‌های آنتروپومتری (وزن و درصد بافت چربی) در همه شرکت‌کنندگان قبل از شروع اولین جلسه تمرینی و بعد از پایان مطالعه (48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی) مورد سنجش قرار گرفت. مقایسه متغیرهای کمّی به کمک آزمون آنالیز واریانس یک‌طرفه ANOVA انجام شد. سطح معنی‌داری آزمون کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد و سپس تحلیل داده‌‌ها به کمک نرم‌افزار SPSS نسخه 24 انجام شد.
یافته‌‌ها: 44 مرد قایقران روئینگ با میانیگن سنّی 2.18±26.52 سال در این مطالعه شرکت کردند. درصد چربی بدن پس‌آزمون قایقرانان در همه گروه‌ها نسبت به پیش‌آزمون کاهش یافته بود، که این میزان کاهش در همه گروه‌‌ها به‌جز گروه متغیرهای میانجی، معنی‌‌دار گزارش شد (P≤0.05). هشت هفته تمرین HIIT بر تغییرات وزن نسبت به گروه کنترل در قایقرانان اثر معنی‌‌دار نداشت (P=0.77)، اما بر کاهش درصد چربی، این اثر معنی‌‌دار گزارش گردید (P=0.00). در مقابل، اثر متغیرهای میانجی بر کاهش درصد بافت چربی قایقرانان نسبت به افراد گروه کنترل معنی‌‌دار نبود (P=0.61). همچنین متغیرهای میانجی اثر معنی‌‌داری بر تغییر وزن این ورزشکاران نداشتند (P=0.99). در ادامه یافته‌‌های مطالعه نشان داد که تمرینات HIIT به همراه متغیرهای میانجی توانست منجربه افزایش معنی‌‌دار وزن (P=0.05) و کاهش قابل توجه درصد بافت چربی در قایقرانان نسبت به گروه کنترل شود (P=0.01).
نتیجه‌‌گیری: هشت هفته تمرینات منتخب HIIT، به همراه متغیرهای میانجی (کربوهیدرات، آهن و ویتامین D) بر کاهش بافت چربی و بهبود ترکیب بدنی قایقرانان روئینگ مؤثر است.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

The Effect of Eight Weeks of Selected Exercises and Mediating Variables of Carbohydrates, Iron, and Vitamin D on Anthropometric Indices in National Rowing Team Athletes

نویسندگان [English]

  • Zahra Reyhani 1
  • Kaveh Khabiri 2
1 Master's student, Sports Physiology, Department of Physical Education and Sports Sciences, Faculty of Literature and Human Sciences, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran.
2 Assistant Professor, Department of Physical Education and Sports Sciences, Faculty of Education, Arak Branch, Islamic Azad University, Arak, Iran
چکیده [English]

Purpose: The components of a diet can significantly impact body composition and enhance the performance of rowers. Coupled with appropriate sports exercises, this can lead to improved sports records in competitions. The aim of this study is to examine the impact of 8 weeks of specific exercises and mediator variables such as carbohydrates, iron, and vitamin D on anthropometric indices in athletes from the national rowing team in 2022.
Method: In this randomized clinical trial research, 44 male rowers who participated in the national team camp in 2022 were randomly assigned to 4 groups of 11 people: training, training with mediating variables, mediating with control variables. The selected exercise program consisted of high-intensity interval training (HIIT) for 8 weeks of rowing on an ergometer (for 1 minute at 100% vVO2max). The intake values of intermediate variables such as carbohydrate, iron, and vitamin D in the athletes' diet were assessed through the analysis of the menu of one week of the national team camp, the 24-hour food recall, and a food frequency questionnaire (FFQ) developed for rowing athletes using NUTRITION IV software. Anthropometric indicators (weight and percentage of fat tissue) were measured in all participants before the first training session and 48 hours after the last training session. Quantitative variables were compared using a one-way ANOVA test. The significance level was set at less than 0.05, and data analysis was conducted using SPSS version 24 software.
Findings: Forty-four male rowers with an average age of 26.52±2.18 years participated in
this study. The body fat percentage of the rowers decreased in all groups after the test compared to
the pre-test, and this decrease was found to be significant in all groups except the mediating variables group (P≤0.05). Eight weeks of HIIT training did not have a significant effect on weight changes compared to the control group in rowers (P=0.77), but a significant effect was observed
on the reduction of fat percentage (P=0.00). Conversely, the effect of mediating variables on the reduction of fat tissue percentage in rowers compared to the control group was not significant (P=0.61). Additionally, the mediating variables had no significant effect on the weight change
of these athletes (P=0.99). Furthermore, the study's findings indicated that HIIT exercises, in combination with mediating variables, could result in a significant increase in weight (P=0.05) and a significant decrease in the percentage of fat tissue in rowers compared to the control group (P=0.01).
Conclusion: Eight weeks of selected HIIT exercises, along with mediating variables such as carbohydrates, iron, and vitamin D, are effective in reducing fat tissue and improving the body composition of rowers.
 

کلیدواژه‌ها [English]

  • Athletes
  • National rowing team
  • HIIT exercises
  • Carbohydrates
  • Iron
  • Vitamin D
  • Anthropometry
  1. Gee TI, Olsen PD, Berger NJ, Golby J & Thompson KG. Strength and conditioning practices in rowing. The Journal of Strength & Conditioning Research. 2011; 25(3): 668-82.
  2. Boegman S & Dziedzic CE. Nutrition and supplements for elite open-weight rowing. Current sports medicine reports. 2016; 15(4): 252-61.
  3. Kim J & Kim EK. Nutritional Strategies to Optimize Performanceand Recovery in Rowing Athletes. 2020; 12(6).
  4. Young KC, Kendall KL, Patterson KM, Pandya PD, Fairman CM & Smith SW. Rowing performance, body composition, and bone mineral density outcomes in college-level rowers after a season of concurrent training. International Journal of Sports Physiology and Performance. 2014; 9(6): 966-72.
  5. Temraz A. The effectiveness of using a rowing machine for developing aerobic capacity and technical skills in rowing. The International Scientific Journal of Physical Education and Sport Sciences. 2022; 10(1): 112-7.
  6. Mirzai M & Tabari, A. The relationship between the physiological and functional characteristics of the Iranian women's national kayaking team. Sports and biological sciences. 2012; 4(7): 93-101. [in persian]
  7. De Larochelambert Q, Del Vecchio S, Leroy A, Duncombe S, Toussaint J-F & Sedeaud A. Body and boat: significance of morphology on elite rowing performance. Frontiers in Sports and Active Living. 2020; 2: 597676.
  8. Sebastia-Amat S, Penichet-Tomas A, Jimenez-Olmedo JM & Pueo B. Contributions of anthropometric and strength determinants to estimate 2000 m ergometer performance in traditional rowing. Applied 2020; 10(18): 6562.
  9. Gutiérrez-Leyton L, Zavala-Crichton J, Fuentes-Toledo C & Yáñez-Sepúlveda R. Anthropometric characteristics and somatotype in elite Chilean rowers. Int J Morphol. 2020; 38: 114-9.
  10. Arslanoğlu E, Kürşat A, Ahmet M, Baynaz K, Ipekoğlu G & Arslanoğlu C. Body composition and somatotype profiles of rowers. Turkish Journal Of Sport And Exercise. 2020; 22(3): 431-7.
  11. Mikulic P. Anthropometric and metabolic determinants of 6,000-m rowing ergometer performance in internationally competitive rowers. The Journal of Strength & Conditioning Research. 2009; 23(6): 1851-7.
  12. Campa F, Toselli S, Mazzilli M & Gobbo LA, Coratella G. Assessment of body composition in athletes: A narrative review of available methods with special reference to quantitative and qualitative bioimpedance analysis. 2021; 13(5): 1620.
  13. Hinton PS, Sanford TC, Davidson MM, Yakushko OF & Beck NC. Nutrient intakes and dietary behaviors of male and female collegiate athletes. International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism. 2004; 14(4): 389-405.
  14. Jagim AR, Zabriskie H, Currier B, Harty PS, Stecker R & Kerksick CM. Nutrient Status and perceptions of energy and macronutrient intake in a Group of Collegiate Female Lacrosse Athletes. Journal of the International Society of Sports Nutrition. 2019; 16(1): 43.
  15. Simonsen J, Sherman W, Lamb D, Dernbach A, Doyle J & Strauss R. Dietary carbohydrate, muscle glycogen, and power output during rowing training. Journal of Applied Physiology. 1991; 70(4): 1500-5.
  16. Mielgo-Ayuso J, Calleja-González J, Urdampilleta A, León-Guereño P, Córdova A, Caballero-García A & et al. Effects of vitamin D supplementation on haematological values and muscle recovery in elite male traditional rowers. 2018; 10(12): 1968.
  17. Amirshaghaghi K. The effect of eight weeks of low-volume and high-volume HIIT training on lactate response and some performance indices of Canadian canoeists. Animal Biology Quarterly. 2022; 14(3): 39-48.
  18. Javed Z, Ahmed AS, Qureshi BA, Danyang L, Butt MZI, Tabassum MF & et al. Effect Of High Intensity Interval Training On Body Composition And Anthropometric Characteristics Of Overweight Young Adults Using Rowing Machine. 2022; 19(2).
  19. Pashaei Z, Jafari A & Alivand M. The Effect of High Intensity Interval Training on Lipid Profile and Glucose Homeostasis in Overweight / Obese Middle-Aged Women. Journal of Applied Health Studies in Sport Physiology. 2020; 6(2): 56-64.
  20. Hozouri T & Hasanlui H. The effect of four weeks of polarized training on aerobic fitness and performance of professional rowers. Physiology of exercise and physical activity journal. 2022; 15(4): 31-41.
  21. Rohollah Haqshana ZJ, Doai, S & Gholamalizadeh M. The effect of 6 weeks of high-intensity interval training on plasma vitamin D levels and anthropometric indices of overweight male adolescents. Journal of North Khorasan University of Medical Sciences. 2018; 9(4): 20-6.
  22. Brown EC, Hew-Butler T, Marks CRC, Butcher SJ & Choi MD. The Impact of Different High-Intensity Interval Training Protocols on Body Composition and Physical Fitness in Healthy Young Adult Females. Biores Open Access. 2018; 7(1): 177-85.
  23. Ouerghi N, Fradj MKB, Bezrati I, Khammassi M, Feki M, Kaabachi N & et al. Effects of high-intensity interval training on body composition, aerobic and anaerobic performance and plasma lipids in overweight/obese and normal-weight young men. Biology of sport. 2017; 34(4): 385-392.
  24. Hemmatinafar MKM, Choopani S, Choobineh S & Gharari Arefi R. The Effect of High Intensity Interval Training (HIIT) on Plasma Adiponectin Levels, Insulin Sensitivity and Resistance in Sedentary Young Men. ZUMS Journal. 2013; 21(84): 1-12.
  25. Garajian Y & Rahmaniya R. Comparing the effects of creatine supplementation and protein-rich diet on muscle strength and body composition. 2007; 40(15): 73-84. [in persian]
  26. Lee S & Lim H. Development of an evidence-based nutritional intervention protocol for adolescent athletes. Journal of exercise nutrition & biochemistry. 2019; 23(3): 29.
  27. Mimarbashi AJH & Siah Kohian M. Evaluating the impact of a computerized diet plan on some physiometric and functional characteristics of bodybuilders. Applied studies of biological sciences in sports. 2016; 4(7): 67-75. [in persian]
  28. Lorenzo LL. The Relationship Between Carbohydrate Restrictive Diets And Body Fat Percentage in the Female Athlete. 2011.
  29. Heller JE, Thomas JJ, Hollis BW & Larson-Meyer DE. Relation between vitamin D status and body composition in collegiate athletes. International journal of sport nutrition and exercise metabolism. 2015; 25(2): 135-28.
  30. Rahimi Mohammad Rahman NF, Gol Pasandi & H. Correlation between vitamin D levels with fat percentage and sports performance of trained male athletes. Applied health studies in exercise physiology. 2019; 7(2): 72-65. [in persian]